04.11.2022.

Українська література.

10 клас.

Тема: 

Поетична збірка І. Франка «Зів’яле листя». Емоційна гама почуттів ліричного героя в поезіях  «Ой ти, дівчино, з горіха зерня...», «Чого являєшся мені». Утвердження людських почуттів, ідеалу кохання.









І. Теоретичний блок:

1.Епіграф






2. “Зів’яле листя” історія написання

Збірка поезій Івана Франка «Зів’яле листя”, була написана на основі щоденника самогубця пана Супруна, який покінчив із життям через нерозділене кохання. А вже в другому виданні, яке світ побачив у 1911 році, сам автор говорить, що поезія його власна, а не того самогубця, і що той щоденник взагалі є літературною підробкою. Хоча вченими доведено, що такий щоденник дійсно існував, Франко його читав і під впливом емоцій від прочитаного дещо переніс на сторінки збірки.      

Франкова збірка „Зів’яле листя” має підзаголовок «Лірична драма», бо перш за все постала з невимовного болю серця поета. А тому й пісні в ній то «голосні ридання», «підстрелені пташки», зойки враженого серця і душі.            

Під тягарем життєвих обставин 40-річний поет втомився, знесилився, почувався «зраненим звіром», що тікає у нетрі. Особиста любовна драма невзаємної любові, що тричі з’являлася йому, надломила його морально, надірвала душу. Були ще невдачі і в громадському житті – переслідування письменника польською і українською реакцією, його третє ув’язнення, недопущення викладання у Львівському університеті, нерозуміння його ідей та внутрішнього світу братами по перу.  Особисті і громадські мотиви переплелись у душі поета і знайшли поетичне відображення у

3. “Зів’яле листя” сюжет

Збірка складається із трьох жмутків (циклів), кожен з яких містить 20 поезій. 

Три «жмутки» – це три дії, зміст яких – життя і нещасливе кохання ліричного героя. До неї ввійшла інтимна поезія, що певною мірою відбивала віддалені в часі моменти особистого життя автора. Любовна, інтимна лірика збірки вражає своєю силою і глибиною («Чого являєшся мені у сні», «Якби знав я чари, що спиняють хмари», «Як почуєш вночі край свого вікна» та ін.).Образ зів’ялого листя алегоричний, автор визначає його як «завмерле в серці кохання».

Перший «жмуток» передає трагедію нерозділеного кохання, його беззахисність та вразливість. ( «Так, ти одна моя правдивая любов», «За що, красавице, я так тебе люблю»). Він присвячений першому коханню Ользі Рошкевич


 Другий «жмуток» ліричної драми написаний переважно у народно-пісеній манері, автор звертається до фольклору. Тому багато віршів з другого «жмутка» стали улюбленими піснями та романсами ( «Ой ти, дівчино, з горіха зерня», «Червона калина, чого в лузі гнешся», «Чого являєшся мені у сні» ). Митець намагається знайти в природі співзвучність своїм стражданням, розраду від них. Другий «жмуток» був присвячений Юзефі Дзвонковській. 


Провідним мотивом поезії третього «жмутка» є пекельні переживання поета, спричинені нещасливим коханням ( «Пісне, моя ти підкреслена пташко…», «І ти прощай» ). Цей жмуток був присвячений Целіні Зигмунтовській (Журовська)

4. Таємниця збірки " Зів`ялого листя" :https://www.youtube.com/watch?v=mv2ekdMEnjQ  
ІІ. Завдання:                                                                                                                                
1. Дати відповідь на запитання ( усно).

  • Де народився Іван Франко?
  • Що ви знаєте про його дитинство?
  • Яку освіту він отримав?
  • Коли розпочалася його творча діяльність?
  • Яку назву мав його перший твір?
  • У яких жанрах працював письменник?
  • Скільки періодів виділяють у поетичній творчості Франка?
  • Яку назву мала перша збірка митця?
  • В чому полягають особливості збірки «З вершин і низин»?
  • Яким твором розпочинається збірка?
  • Зі скількох розділів вона складається?
  • Зразком якої лірики є поезія «Сікстинська Мадонна»?
2. Виразне читання поезії  «Ой ти, дівчино, з горіха зерня..»
3. Прослуховування аудіозапису «Чого являєшся мені у сні?»: https://www.youtube.com/watch?v=Y5B2AD1D-do
Вивчити напам’ять поезію зі збірки «Зів’яле листя»

4. Складання асоціативного грона ( письмово)
  • Які асоціації спадають вам на думку, коли ви чуєте сполуку слів «Зів’яле листя»?
  • Як ви вважаєте, якщо вона пов’язана з коханням, яким воно має бути?

Наприклад: 

осіньхолодплин часу
смертьЗІВ’ЯЛЕ ЛИСТЯсмуток
тугапохмурістьпечаль

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу