26.09.22.( 7 - Б клас), 27.09.22 ( 7 - А клас)

 Українська мова. 7   клас.

Тема: Повторення вивченого про типи мовлення. Особливості побудови опису зовнішності людини.  Докладний усний переказ розповідного тексту публіцистичного стилю з елементами роздуму ( за простим планом).

І. Повторити: https: //www.youtube.com/watch?v=OaiHk2plabg

ІІ. Опис зовнішності людинице словесний портрет, зображення людини мовними засобами. Портрет передає загальний вигляд і конкретні деталі зовнішності людини.

Опис зовнішності має характерну будову: у кожному реченні названо певну деталь («відоме», або «дане») і ознаку цієї деталі («нове»).

ІІІ.      

1.                                       Тексту для переказу 

 ББула неділя. Марко мав намір одружитися і поїхав у село Чайки. Там жила Онися, дочка священика. Марко зайшов до хати Прокоповичів, привітався і низько вклонився хазяйці. І Онися не забарилась. Вона з'явилась у дверях, висока, тонка та рівна, як тополя. Гість ледь не скрикнув...

На Онисі була картата плахта, виткана квадратиками. Квадратики були заткані жовтогарячим шовком із білими, як срібло, тонкими обідками. Внизу теліпались червоні китички завбільшки з волоський горіх. Червона з синіми та зеленими квітками запаска блищала, ніби жевріла. Вишитий поділ сорочки спадав на червоні черевики. Ясно-синій шовковий корсет був затканий золотими квіточками. На чорноволосій голові неначе цвів вінок із квітів. Стрічки вкривали Онисю до пояса, немов з голови на плечі лився ливцем дощ із стрічок. На шиї червоніло п'ять разків товстого доброго намиста з золотими дукачами.

Лице в Онисі було оригінальне: зверху ширше, внизу вужче. На високому чолі неначе бігли дві довгі чорні темні стрілки. То чорніли тонкі довгі брови. Гострі кінці довгих брів десь побігли на скроні й там зникали під пучечками квіток. Під бровами горіли темні,  як вугіль, блискучі продовгуваті очі. Лице кінчалось загостреним підборіддям. Маленькі темно-червоні вуста були випнуті. Матовий колір обличчя освіжав ледь примітний розлитий по щоках рум'янець.

Онися поставила на стіл тарілку з пиріжками. Через стрічки було видно тонкий, рівний, як стріла, стан. Марко підбіг до Онисі і поцілував їй руку. Онися сіла на канапі. Її струнка постать була ніби намальована на килимі ясними блискучими фарбами (За І. Нечуєм-Левицьким, 233 сл.).

Письмово

1.     Словникова робота ( пояснити значення слів).

Плахта

Запаска

Корсет, корсетка

Дукач, дукат

2. Визначте тему й основну думку висловлювання. Доберіть заголовок до тексту. До якого типу і стилю мовлення він належить?

3. Виділити в тексті опис. Назвати його структурні частини:

1) Загальна характеристика дівчини.

2) Опис головної героїні твору.

3) Узагальнені висновки.

4. Скласти план тексту.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу