04.11.2022

Українська мова.

8 клас.

Тема: Володимир Сосюра.

Коротко про поета. Патріотичні, інтимні, пейзажні мотиви його творів. «Васильки», «Осінь» 


І. Теоретичний блок:
1. Коротко про митця: https://www.youtube.com/watch?v=9zaUN3hyZKk
2. Прослухати поезію " Васильки" : https://dovidka.biz.ua/vasilki-sosyura-analiz/
“Васильки” Сосюра ідейно-художній аналіз
Сині васильки автор порівнює з кольором очей коханої. Цю барву художники-живописці вважають холодною. А під пером поета вона наповнюється теплом: «І синіє щастя у душі моїй».

Природа у вірші одухотворена, вона радіє і сумує разом з ліричним героєм, у душі якого панує оптимістичний настрій навіть тоді, коли він усвідомлює конечність людського життя. На зміну одному поколінню приходить інше, а вічними й нетлінними зостаються краса кохання, теплота людських сердець, єднання людини з природою:

Так же буде поле, як тепер, синіти і хмарки летіти в невідомий час,і другий, далекий, сповнений привіту,з рідними очима порівняє нас.

3. Поезія " Осінь" ; https://www.youtube.com/watch?v=pv2T-5pehYc
Ідейно-художній розбір вірша “Осінь” Сосюра
У пейзажній поезії Сосюри «Осінь» мальовничі картини осіннього довкілля також сприяють розкриттю душевного стану автора. Узявши за основу образ красивого згасання природи, поет збагатив його неповторністю індивідуальних переживань. Замилування красою осені поєднується у творі з філософським усвідомленням неминучої втрати.

Особливе враження справляє яскравий зоровий образ: жовтокоса й синьоока вершниця на чорному коні, під золотими копитами якого, немов у казці, змінюється все довкола. Краєвид нагадує пустку, навкруги панує тиша — усе скорилося силі цієї казкової вершниці.

Образи тиші й покори доповнюють філософський зміст твору, навіюючи роздуми про невблаганий рух природи, виявом якого є зміни в нашому житті.


ІІ. Завдання: 
1. Виразне читання поезій " Васильки", " Осінь".
2. Підібрати фото - ряд до однієї з- поезій, прикріпити в єдиній школі. ОБОВ`ЯЗКОВО!!!!
 ( 09.11.)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу